Boeken


Jaarboek 2022

104 pagina's met een rijke variatie aan Schoorlse historische verhalen. De leden krijgen het gratis thuis bezorgd.

Indien u besluit om lid te worden voor minimaal € 17.50 per jaar krijgt u het boek na ontvangst van uw contributie alsnog toegestuurd.

U kunt zich aanmelden via het aanmeldformulier op deze website onder de knop "lid worden" of via een email naar info@scoronlo.nl

Voor andere geïnteresseerden is het bij negen adressen voor maar € 19,50 te koop.

De volgende jaarboeken van de vorige jaren zijn nog te koop:
Jaarboek 2019 kosten € 15.00 exclusief verzendkosten a € 4.50
Jaarboek 2020 kosten € 17.50 exclusief verzendkosten a € 4.50
Jaarboek 2021 kosten € 19.50 excusieef verzendkosten a € 4.50

Voor bestellen van bovenstaande boeken gaarne een mail sturen naar penningmeester@scoronlo.nl
Daarin vermelden: Naam, adres, postcode en woonplaats. Tevens vermelden om welk jaarboek of het gaat.
Na ontvangst van het totale bedrag inclusief verzendkosten (niet van toepassing voor de dorpen Aagtdorp, Schoorl, Catrijp, Groet en Camperduin) op bankrekening nummer NL37RABO 0146910060 wordt u binnen enkele dagen het betreffende jaarboek toegestuurd.

Dirk Trap (1922-1993) Schilder van licht, lucht en zee
Te koop voor € 17,50 in het raadhuisje van Groet.
Geopend op dinsdagmiddag van 14:00 tot 16:30 uur.

Schoorl en de invasie van 1799
Bremer, J.T. [1999] 96 pagina's, formaat: 19 x 25 cm, ingenaaid, ISBN 9064553122, bestellen

De Engels-Russiche inval in 1799 heeft diepe sporen nagelaten in Schoorl. Veel gebouwen werden verwoest. Veel bezittingen van de bewoners werden geroofd en huizen verbrand.
Jan Bremer, kenner van de Noordhollandse historie bij uitstek, weet als altijd het beschikbare materiaal over Schoorl en omgeving tot een goed en inzichtelijk geheel samen te vatten. Geillustreerd met foto's en oude prenten.

Ook bevat het boek een overzicht van de maquette van het dorp Schoorl in 1799, die mevrouw Tiny Muelink heeft vervaardigd voor de tentoonstelling die in de katholieke kerk in Schoorl werd opgesteld.

Het Kamp Schoorl
Albert Boer, Uitgeverij Conserve 2007, ISBN-13: 9789054292401, bestellen
- Interneringskamp - concentratiekamp - Wehrmachtkamp tijdens WOII,
- daarna Bewaringskamp voor het opsluiten van NSB-ers en collaborateurs,
- daarna weer Nederlands legerkamp.

Henk ten Berge schreef een inleiding voor deze 3e druk en Wil de Bie maakte een illustratie voor het omslag.
In dit boek worden de belevenissen verteld, vaak in hun eigen woorden van o.a. ca. 740 Joodse gevangenen (razzia's van februari en juni 1941) die van Schoorl naar Buchenwald en Mauthausen getransporteerd werden. Slechts twee mannen hebben die kampen overleefd. Voorts waren er bijna 100 KLM-ers, geallieerde gevangenen, 176 Sommelsdijkse gijzelaars en ongeveer 700 politieke gevangenen. Het boek is gebaseerd op 110 interviews, daardoor leest het met ongewone spanning. Schoorl was het begin van een lange lijdensweg voor ongeveer 1900 gevangenen, meer dan 1000 hebben hun verblijf in Duitse concentratiekampen niet overleefd.

Over de auteur Albert Boer
Albert Boer, auteur van Het Kamp Schoorl, werd in 1935 in Beverwijk geboren en werd tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog geëvacueerd met zijn familie naar een boerderij in Bergen aan de rand van het militaire vliegveld.

Boer begon een veelzijdige carrière als (leerling-)gasfitter, daarna als straathoekwerker op Kattenburg. Hij kreeg een beurs van de Rotary Club om in de Verenigde Staten te studeren. Als maatschappelijk werker en later directeur van buurthuizen en culturele centra werkte hij in Detroit en Boston. Als parttime adjunct-professor doceerde hij voor de Wayne State Universiteit in Detroit en de Universiteit van Boston.

Na dertig jaar Verenigde Staten kwam hij terug naar Nederland. Als beeldend kunstenaar werkte hij voor bronsgieterij De Hooischuur in Alkmaar.

Boer schreef eerder een boek over de eerste buurthuizen in Amerika, ook een cursusboek voor de Universiteit van Boston 'The Staircase'. Het boek 'Kamp Schoorl' is zijn eerste publicatie. In 2002 overleed hij in zijn woonplaats Groet.

Herinneringen uit het leven van Piet Bijl
Bijl, J., Pirola 2008, 180 pagina's, formaat: 19 x 25 cm, gebonden, bestellen


Schoorl in architectuur

L.M.F. Landzaat en W.S. Janssen, Pirola 1984,188 pag., geb., geïll., bestellen
Beschrijving van 100 objecten in Schoorl vanwege hun markante geschiedenis en veelzijdige architectonische aanpak.

Oude woonsteden in Schoorl
Muelink, J. en T., Pirola 2007, 532 pagina's, formaat: 21 x 25 cm, gebonden, ruim 250 afbeeldingen, met index.
Beschrijving van karakteristieke panden met alle kadastrale gegevens in Aagtdorp, Schoorl centrum, Schoorldam, Groet en Camp.
Een beeld van een paar eeuwen Schoorl en Schoorldam met een ongelooflijke hoeveelheid informatie

bron: uit het voorwoord door Alphons Leysen

De Kerf verbeeld

Hans Tentije, Willem van Toorn, Mischa de Vreede en Elly de Waard, Uitgeverij Conserve, 64 pag., 22 x 22 cm, gebrocheerd, ISBN: 9789054291824, bestellen

In het duingebied tussen Bergen en Schoorl ligt De Kerf; een plek die tot de verbeelding spreekt. Hier is doelbewust een opening in de duinenrij gemaakt om zand, wind en zeewater vrij spel te geven. Het natuurgebied is niet alleen aantrekkelijk voor bijzondere planten en dieren, maar ook voor recreanten. De Kerf is uitgegroeid tot een intrigerend, meeslepend landschap dat jaarlijks duizenden bezoekers trekt.

Drie schrijvers/dichters (Hans Tentije, Mischa de Vreede en Elly de Waard) en vier beeldend kunstenaars (Eric Beets, Wout Berger, Sander Rood en Herman de Vries) hebben, op uitnodiging van Kunstenaarscentrum Bergen en Staatsbosbeheer, hun persoonlijke visie op De Kerf gegeven. In de publicatie De Kerf Verbeeld zijn, naast deze reeks artistieke impressies, artikelen opgenomen over de betekenis van De Kerf als natuurgebied èn als landschappelijk fenomeen. De Kerf Verbeeld is een uitnodiging om eens door andere ogen naar het fascinerende Kerflandschap te kijken.

De Schoorlse duinen

Staatsbosbeheer 100 jaar natuur voor iedereen.

Johan Bos, uitg. Staatsbosbeheer/Uniepers 1999, ISBN 9068252194, bestellen

Natuurleven in het Schoorlse duingebied

Frans Nieuwenhuizen, Pirola. 1988, ISBN 9064550697, bestellen     

Beschrijving van het ontstaan van de verschillende landschappenen de wijze van beheer van het Schoorlse duingebied, met beschrijvingen van alles wat tot het natuurleven behoort.

Simon Gutker de strandvonder

Jouke Minkema, Pirola, ISBN 9064550409, bestellen

Wie wil weten wat er bij nacht en ontij aan het Schoorlse strand omgaat, mag dit boek niet ongelezen laten.

Vijftien verhalen over de hulpstrandvonder (van 1921 tot 1984) uit Camperduin.

Zwerven in de Schoorlse duinen

Frans Nieuwenhuizen, Pirola 2002, ISBN 9064553718, bestellen     

Een historische inleiding en een zo compleet mogelijk overzicht van boomsoorten, planten en struiken, broedvogels, reptielen, amfibieën, zoogdieren insekten en paddestoelen.

Hier schijnt de zon

Diverse auteurs, Uitgeverij Conserve 2003, ISBN 9054291761, bestellen

In december 2003 bestond Uitgeverij Conserve in Schoorl 20 jaar. Een goede reden om na te gaan wat de aantrekkingskracht van deze lange Noordhollandse dorpsketen langs de duinen is. Niet alleen toeristen, maar vooral ook schrijvers en dichters en schilders voelen zich aangetrokken tot Schoorl, Groet en Camperduin. Naar aanleiding van het succesvolle en herdrukte boek Hier scheen ’t geluk bereikbaar (Schrijvers over Bergen, Van Gorter tot Van Dis) i.s.m. het KCB, het vervolg over de schrijvers die in Schoorl, Groet en Camperduin woonden en werkten en nog wonen en werken, aangevuld met literaire route: Hier schijnt de zon – Schrijvers over Schoorl, Camperduin en Groet –Van Bernlef tot Reve.

      Peter van Zonneveld – over Nicolaas Beets

      Nicolaas Beets – Verhaal Teun de Jager

      J.J. Werumeus Buning – over J.W.F. Werumeus Buning

      Henk ten Berge – over Jan de Hartog en Herman Robbers

      Jan van der Vegt – over het witte huis van Groet

      Lida Iburg – over M.J. Brusse

      Angenies Brandenburg – over Jan en Annie Romein-Verschoor,

      Michiel van Kempen – over Hugo Pos,

      Nico Keuning – over Gerard Reeve, Neeltje Maria Min en Nescio

      Bob van Amerongen – over Karel van het Reve

      Frédéric Bastet – over Kamp Schoorl

      Elly de Waard – over Chris J van Geel

      Ite Rümke – over Mischa de Vreede

      Bert van Baar – over Bernlef

      Dick de Scally – over Hanny Alders

Aan Zee

Co-auteurs: Cynthia Mc Leod, Merlyn Frank, Cootje en Jan Houdijk, Ashe Stil e.a., Uitgeverij Conserve, paperback, 180 pag., bestellen

De zee is door de eeuwen heen een onuitputtelijke inspiratiebron voor dichters en schrijvers.

Bij het vijftienjarig bestaan van uitgeverij Conserve - in Groet nog geen twee kilometer van zee gevestigd - leek het een goede gedachte de vaste auteurs te vragen om een ode te brengen aan de zee. Aangevuld met enkele nauw aan Schoorl en Groet verbonden schrijvers, zoals Bert van Baar, TC Meereboer, Hugo Pos en Mischa de Vreede. De zee wordt van alle kanten beschouwd: als eerste uitstapje (met jeugdfoto's van auteurs), ontmoetingsplaats van een grote liefde en roept tal van andere herinneringen op. De zee wordt bezongen om schoonheid en eeuwigheid. Zo schreef Willem Kloos: 'De zee, de zee klotst voort in eindeloze deining', en Arthur van Schendel: "Wie naar Zee gaat, wordt bekoord door horizonnen, de ruimte en het licht.'

Gids voor Bergen - Egmond - Schoorl

Uitgegeven en samengesteld door Lionsclub Schoorl [2007], 212 pagina's, 22x13cm, gebonden, ISBN 9789064555251, bestellen

Zeer uitgebreide, populaire toeristische gids met o.a.: historie, bezienswaardigheden, fiets/wandeltochten, kaartjes, restaurants/cafe's, musea & galeries, kunst, accomodatie, achterland.

Onmisbaar bij uw voorbereiding en bezoek.