Scoronlo

Drie struikelstenen gelegd in Schoorl

Op maandagmorgen 29 januari 2024 zijn drie struikelstenen (Stolpersteine) gelegd ter nagedachtenis van drie Joodse plaatsgenoten die zijn omgekomen in Duitse vernietigingskampen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Struikelstenen worden gelegd bij het huis waar de slachtoffers voor het laatst in vrijheid hebben gewoond.

Tijdens twee korte, sobere, maar indrukwekkende plechtigheden plaatste de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, die het Stolpersteineproject bedacht, de drie stenen: één aan de Duinweg 125 voor Philip Mok en twee aan de Boschmansweg 11 voor het echtpaar De Kadt. Bij de steenleggingen waren onder meer familieleden van het echtpaar De Kadt, speciaal voor deze plechtigheid overgekomen uit de Verenigde Staten, burgemeester Lars Voskuil van Bergen, wethouder Yvonne Roos, en Bauwe van Dijk van het comité Kamp Schoorl aanwezig.

De eerste plechtigheid vond plaats bij Duinweg 125. Frans Leijen van het 4-mei comité van Bergen/Historische Vereniging Bergen, de initiatiefnemer van de struikelstenenlegging, heette de aanwezigen welkom. Vervolgens plaatste Gunter Demnig de steen voor Philip Mok. Ondertussen las Bauwe van Dijk de beknopte levensgeschiedenissen voor van Philip Mok. Voorzanger Louis de Leeuw las en zong daarop het Jizkor voor in het Nederlands en het Hebreeuws. Het Jizkor is een gebed voor de zielenrust van overledenen. Vervolgens werden er witte rozen en kiezelstenen om de struikelsteen gelegd.

Vervolgens werd deze ceremonie herhaald bij de Boschmansweg 11 en verhaalde Bauwe van Dijk het levensverhaal van Louis de Kadt en Sonja Rita de Kadt-Swaap.

Ter herinnering aan Wil Janssen (1950-2023)

Op 23 oktober 2023 overleed Wil Janssen, erelid van cultuur-historische vereniging Scoronlo. Als tienjarige had hij al belangstelling voor lokale geschiedenis. In de boekenkast van zijn oom ontdekte hij De Speelwagen, een “populair maandblad, gewijd aan de historische schoonheid, folklore en geschiedenis in Hollands Noorderkwartier”. Wil schreef de verhalen over die daarin over Schoorl verschenen. Een paar jaar later erfde hij de ansichtkaartenverzameling van zijn grootouders. Zo werd de basis gelegd voor zijn levenswerk. Onderzoek doen, (levens)verhalen van mensen vastleggen, boeken, kranten en archieven uitpluizen, verzamelen, schrijven en anderen helpen met informatie en foto’s. Dag na dag, jaar na jaar, en altijd als vrijwilliger.

In 1984 verscheen Schoorl in architectuur, over honderd gezichtsbepalende panden, van Aagtdorp tot Camperduin. Wil Janssen was een van de auteurs. Ook was hij betrokken bij archeologische opgravingen, van Beverwijk tot Schagen. In 1988 werd Wil bestuurslid van het net opgerichte Scoronlo en redactielid van het tijdschrift van de vereniging. Na zijn bestuursperiode bleef Wil actief betrokken bij de vereniging. In 2004 werd hij benoemd tot erelid. Ook was hij actief in het Comité Kamp Schoorl. Tot zijn dood zette hij zich ervoor in dat de (joodse) gevangenen van Kamp Schoorl in de Tweede Wereldoorlog nooit mogen worden vergeten.

In 2022 ontving Wil Janssen een koninklijke onderscheiding, als blijk van waardering voor zijn tomeloze inzet. “Een dorpsarchivaris uit duizenden”, zo typeerde iemand hem in de aanbevelingsbrief voor het lintje.

Na het overlijden van Wil vroeg zijn broer Stef of Scoronlo belangstelling had voor de boeken en het archief van Wil. We zijn druk bezig met de inventarisatie van het materiaal en maken van een keuze uit de zeer omvangrijke bibliotheek. Die bevat veel werken over de regionale geschiedenis, geschiedenis in het algemeen en archeologie. Ook het archief met veel foto’s, krantenknipsels en handgeschreven materiaal bevat veel interessante informatie. Daar kan Scoronlo haar voordeel mee doen, bijvoorbeeld bij het beantwoorden van vragen over de geschiedenis van Schoorl, Groet en Camperduin. Dat moet ons documentatieteam voortaan doen zonder ondersteuning van Wil Janssen, de vraagbaak op het gebied van de lokale geschiedenis, die helaas niet meer onder ons is.

© 2025 Scoronlo

Thema door Anders Norén